Arvika Fordonsmuseum

Den stora samlingen på Arvika Fordonsmuseum består av över 100 fordon. Några höjdpunkter –   Mercedes 370 S Cabriolet 1931, Humber 1903, Gordon-Keeble 1965, Volvo PV Valbo Cabriolet från 1953 och vad sägs om den första prototypen till Indigo 3000?

Vi har bilar från alla decennier, från den engelska Humbern från 1903 till den i Arvika byggda och utvecklade JC Indigo 3000. Inriktningen på bilsidan är annars ovanliga märken i originalskick, gärna med lokal historia. 

För att bilsalongen skall hållas levande, växlar vi varje år mellan många fordon.

Inte bara bilar

Museet erbjuder nästan allt i fordonsväg: Bilar från 1903 till 1990-talet, motorcyklar, mopeder, lättviktare, hästvagnar, slädar, cyklar och t.o.m. en spark från Arvika Vagnfabrik. Allt är inlånat, mestadels från Värmland av privatpersoner, men också från Tekniska Muséet i Stockholm. Tekniska Muséet har bl.a bidragit med en Thulinbil och en Detroit Electric elbil från 1915.

Arvika har haft en egen cykeltillverkning i Arvika Velocipedfabrik som startades i Edane av bröderna Johansson på 1800-talets senare hälft. Idag har vi fem Arvikacyklar, varav en är renoverad till nyskick.

Västvärmländsk motorsport

Givetvis är också Per Eklund (EM-mästare i rallycross 1999) representerad med priser, pokaler, nostalgia och förstås ett par av hans många tävlingsbilar. För närvarande har vi en MG Metro 6R4 1986 och det senaste tillskottet, en Saab 9-3 Viggen med vilken Per vann backtävlingen i Pikes Peak, USA. Västra Värmland har  en lång tradition inom motorsport, med namn som Kenny Bräck, Sven i Furtan, Ola By, Birger Berggren, Findus Friberg, Tommy Kristoffersson med flera, utöver ovan nämnde Per Eklund. Museet visar utställningar om en del av mästarna. 

Modellbilsshopen

Titta gärna in i vår välfyllda modellbilsshop. Här har vi modeller i skalorna 1:18 och 1:43 till bra priser.

Fordonen, vägarna och motorsporten i Västra Värmland

Arvika Fordonsmuseums egen bokutgivning finns till försäljning på muséet. Läs bland mycket annat om Kungsvägens sträckning genom Västvärmland, rallycrossnostalgi på Westombanan och Arvikas busshistoria. Köp boken och stöd vår förening för endast 200 kr! Köp den genom vår webbshop, eller kom in till oss och köp den direkt över disk! 

Endast 200:- (litet antal av denna bok kvar)

Fordonen

Från Humber till Schulgleiter – här är den kompletta listan över våra fordon.

Fordonen


Några länkar

Per Eklunds Fan Page
SMK Eda
MK Team Westom MC
MK Team Westom Bil
Classic Cars
Rally Sweden
Tekniska museet
Arvika kommun
Torsby Fordonsmuseum
Westra Wermlands Sparbank
SVENSK RACING
SÅGUDDENS MUSEUM
GLASKOGEN

Föreningen är ansluten till

Som medlem kan du teckna förmånlig försäkring på

Arvika Fordonsmuseum i samarbete med M-Sverige